Site icon Kocaeli Bitkileri

Carduus argentatus (Gümüş dikeni)

Carduus argentatus

Carduus argentatus: 28/08/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Carduus argentatus (Gümüş dikeni) genelde orman açıklıklarında görülen ve bahar sonu ile yaz başında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Carduus

Eşekdikeni

Tanımı

Bitkinin yayılış alanı, çiçek açma zamanı ve habitatı Flora of Turkey ile uyumlı değil, ancak anahtardan bu türe gidebildim. Şüpheli kayıt notu düşüyorum. Carduus argentatus (Gümüş dikeni) ince görünümlü tek yıllık bir bitkidir. Gövde 20 ila 40 cm uzunluğunda ve seyrekçe dallıdır. Alt bölümde sürekli kanatlı ve kısa dişçikli kısaca dikencikli lobludur. Gövde yaprakları az teleksi, yanal loblar 3 ila 5 loblu, üçgensi ve genişçe loblu, kısaca dikencikli uçlu ve kenarlı, sarılıcı ve dekürent, üst bölümde perdeli tüylü, alt bölümde kır kaba tüylüdür. Çiçek durumu sapı uzun ve ince, 5 ila 15 cm uzunluğunda, sıklıkla alt bölümünde mzıraksı yapraklı, üst bölümde dikensiz ve kaba tüylü ve tek çiçek başlıdır.

İnvolukrum genişçe dikdörtgensi, 14 ila 17 mm uzunluğunda, çıplak ya da neredeyse keçe tüylü; filariler düzenli olarak kiremitsi, dış ve ortadakiler yumurtamsı ila mızraksı, neredeyse yaslanıcı, aniden tek damarlı ve şeritsi tırnağa doğru daralıcı, yeşilimsi, soluk kenarlı, kısa kıllı ve kısaca sipsivri dikenli; iç filariler neredeyse kuruzarsı, en uzun orta filari ile aynı uzunluktadır. Taç çok simetrili, morumsu pembe renkli, involukrumdan daha uzun, lobları dik ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Kapçık 5 mm uzunluğundadır. Sorguç 14 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, orman sınırları ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 800 metre arasındaki rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde gümüş dikeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Muhtemelen Latince sivri veya sert anlamına gelen caro kelimesi ile bağıntılıdır. Latince cardoon kelimesi enginar anlamına gelir ve bu bağlantı daha güçlü gözükmektedir. Tür adı Latince gümüşî anlamına gelir. Olasılıkla çiçek durumu sapının kaba tüylü (tomentosus) olması ile ilgilidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version