Site icon Kocaeli Bitkileri

Asyneuma (Çiçeklideğnek)

Asyneuma limonifolium

Asyneuma limonifolium: 05/06/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Asyneuma (Çiçeklideğnek) çiçeklerinin görece daha az gösterişli olması nedeniyle yakın olduğu Campanula‘nın gölgesinde kalmış bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Tanımı

Asyneuma (Çiçeklideğnek) iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kök havuç formundadır. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar basit, almaşlı dizilişli ve saplı ya da sapsızdır. Çiçek durumu uzatılmış, tek başına, başak ya da talkım biçiminde ve basit ya da dallıdır. Çanak beş loblu olup loblar şeritsidir. Taç neredeyse tabandan bölünmüştür ve lobları şeritsi mızraksıdır. Taç mor, menekşe ya da mavi renklidir. Ercik beş adet olup serbesttir. İplikçik tabanda genişlemiş ve kenarları yoğun biçimde kirpiklidir. Boyuncuk basit ve genellikle tüylüdür. Tepecik üç parçalıdır. Yumurtalık üst durumlu ve üç bölümlüdür. Kapsül silindirik, 10 adet kabarık çizgili ve oval ya da küreseldir. Meyve uçta, ortada ya da tabanda üç adet yanal valf tarafından açılmaktadır. Tohum çok sayıda ve küçüktür. Cins özellikle Türkiye olmak üzere Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birlikte değil anlamına gelir ve bu bağlamda tacın bölünmüş yapısına işaret eder. İsim tercihi aynı aileden olan ve birleşik loblara sahip Phyteuma cinsi ile bir karşıtlık oluşturmaya yöneliktir.

Kocaeli’ndeki türler

Asyneuma limonifolium

Tavşan ekmeği

Exit mobile version