Site icon Kocaeli Bitkileri

Asyneuma rigidum (Nujdan)

Asyneuma rigidum

Asyneuma rigidum

Özet

Asyneuma rigidum (Nujdan) genelde yüksek rakımlardaki kayalık bölgelerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Asyneuma

Çiçeklideğnek

Tanımı

Asyneuma rigidum (Nujdan) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Sivilceli ya da az pürüzlü havlı, nadiren tüysüzdür. Gövde dik ya da yükselici, genellikle basittir. Alt gövde yaprakları en büyük, çok çeşitli boy ve şekilde, mızraksı ila darca yumurtamsı ya da eliptik, dişli kenarlı, sapsız ya da kısaca saplı; orta gövde yaprakları benzer, çoğunluklar şeritsi mızraksı, küçük ve sapsızdır. Çiçekler tek ya da 2 ila 4 arası küme halinde, salkım halinde başaktır. Çanak lobları mızraksı ve diktir. Kapsül elipsoit ya da ters konik biçimde, çıkıntılı, sivilceli ya da tüysüzdür. Tohumlar elipsoit, açık kahverengi ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Akdeniz havzası ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, ormanlık alanlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gebze ve Başiskele ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik. Özellikle Gebze kaydı hayli şüphelidir. Kullanılan öne çıkan görsel Ori Fragman-Sapir’e aittir.

Türkçe adı

Dilimizde nujdan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca birlikte değil anlamına gelir. Tacın bölünmüş yapısına işaret eder. İsim tercihi aynı aileden olan ve birleşik loblara sahip Phyteuma cinsi ile bir karşıtlık oluşturmaya yöneliktir. Tür adı Latince sert anlamına gelir. Türün çiçek yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Rapunculus orientalis altissimus, folio glabro et rigido”dur.

Exit mobile version