Site icon Kocaeli Bitkileri

Agapanthus (Afrikazambağı)

Özet

Agapanthus (Afrikazambağı) kalıcı yaprakları ve çok sayıda çiçek üreten küresel çiçek durumları ile popüler olmuş türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Tanımı

Agapanthus (Afrikazambağı) çok yıllık rizomlu bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde dik ve rizomlar kalındır. Kökler mekiksi ve etlidir. Yaprakların tamamı tabanda olup şeritsi ve kenarları pürüzsüzdür. Bunlar her dem yeşil ya da kısmen kalıcı, kavisli, şeritsi ve en çok 60 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu sapı kalın, silindirik ve haffçe sıkıştırılmıştır ve bırakte görülmez, çiçek durumu 8 ila 16 cm uzunluğundadır ve 40 ila 75 cm uzunluğundaki bir sap üzerinde şemsiye halindedir. Çiçek sapı dik ve yayılıcıdır, tabanda kalıcı iplik benzeri bırakteler görülür. Çiçekler 2 ila 4 cm çapında, hunimsi ya da tüpsü, mavi, mor ya da beyaz renklidir. Tepecik küçüktür. Kapsül dikdörtgensidir. Tohumlar çok sayıda, düz, siyah renkli ve kanatlıdır.

Cinse ait türlerin zehirli olduğu bilinmektedir ve bu nedenle dahilen kullanılmamalıdır. Ayrıca bazı kişilerde temas halinde cilt sorunlarına neden olabileceği rapor edilmiştir. Güney Afrika’da tıbbi kullanımının yanında afrodizyak etkisinin de bulunduğuna inanılmıştır. Bazı türleri öksürük ve soğuk algınlığının yanı sıra göğüs ağrıları ve kalple ilgili çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca hamilelik sırasında doğurganlığı ve sağlığa fayda sağlayacağı düşünülerek kadınlar tarafından takılmıştır. Cins Güney Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dağılmış ve bazı bölgelerde doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aşk çiçeği anlamına gelir. Diğer bir görüşe göre ise yine Antik Yunanca korunaklı çiçek anlamını verir. Bitkiler vaktiyle çeşitli aşk büyülerinde kullanılmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Agapanthus praecox

Şefkat çiçeği

Exit mobile version