Site icon Kocaeli Bitkileri

Agapanthus praecox (Şefkat çiçeği)

Şefkat çiçeği

Agapanthus praecox: 26/07/2021; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Agapanthus praecox (Şefkat çiçeği) kalıcı yaprakları nedeniyle özellikle bahçe sınırlarına dikilen bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Agapanthus

Afrikazambağı

Tanımı

Agapanthus praecox (Şefkat çiçeği) 120 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde silindirik, içi boş ve yapraksızdır. Yapraklar her dem yeşil, 6 ila 20 arası sayıda, kayış biçimli, derimsi, küt ya da sivri uçlu, 2 cm genişliğinde ve 50 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu şemsiye formundadır. Çiçek kurulu 30 ila 100 arası sayıda tüpsü çiçek bulundurur. Çiçekler mavi, pembe ya da beyaz renkli olabilir. Çiçek sapı 8 ila 12 cm uzunluğundadır. Tepal 4 ila 4,5 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 cm genişliğindedir. Meyve 4 ila 5 cm uzunluğunda ve kapsül biçimindedir. Tohumlar siyah renklidir. Bitkinin ömrü 75 yıldır. Çiçeklerin güneşi takip ettiği rapor edilmiştir. Geçirgen toprağı ve güneşli bir bölgeyi tercih eder ancak yarı gölgede de yetişebilir. Yetişkin bitkiler kuraklığı bir dereceye kadar tolere eder. Ayrıca donlara karşı da dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeriyle yaygın olarak yetiştirilmektedir ve günümüzde Akdeniz havzası boyunca doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde şefkat çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aşk çiçeği anlamına gelir. Diğer bir görüşe göre ise yine Antik Yunanca korunaklı çiçek anlamını verir. Bitkiler vaktiyle çeşitli aşk büyülerinde kullanılmıştır. Tür adı Latince erken gelişen anlamına gelir. Türün, cins özelinde erken dönemde çiçeklenmesine işaret eder.

Tıp

Kalp rahatsızlıkları, felç, öksürük, soğuk algınlığı, göğüs ağrıları ve ayrıca göğüs sıkışmasını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Dikkat

Bilgi

Doğacak bebeğin sağlıklı ve güçlü olması için kökleri hem tüketilmiş hem de boyuna takılmıştır. Yaprakları uzun süreli yürüyüşlerde yorgunluğu azaltmak için ayaklara sarılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version