Now Reading:

Aegilops neglecta (Tüylü buğday)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
10 Ekim 2025
Created by Hüseyin Doğan

Aegilops neglecta (Tüylü buğday)

Tanımı

Genellikle 25 ila 35 cm büyüyebilen küme halinde tek yıllık bir bitkidir. Saplar dirseksi yükselici, kılıf ağzı kirpikli ve kılıf kulakçıkları oraksıdır. Üst yaprak ayası şeritsi ya da mızraksı, 2,5 ila 3 mm genişliğinde ve seyrekçe ülgerlidir. Başak 3 ila 6 cm uzunluğunda ve birkaç başakçıklıdır. Alttaki iki başakçık verimli, üst üste binici ve hafifçe ıraksak, üstteki 1 ila 2 başakçık kısırdır. Kısır başakçıkların dışkavuzları ters yumurtamsı eliptik ve hafifçe göbeklidir. Alt içkavuzlar kısır başakçıkları hafifçe aşar. Pulcuklar iki adet ve yumurtalık tepede havlıdır. Dane bitişik perikarpli ve tepede tüylüdür. Dilimizde tüylü buğday adı ile bilinmektedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Yamaçlar, makilik, çayırlar ve ormanlık alanlarda görülmektedir. Umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita | Sinonimler | Herbaryum

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keçi gibi anlamına gelir. Bu bağlamda bitkilerin keçiler tarafından sevilerek tüketildiğine işaret etmektedir. Beri taraftan kelime keçi gözü anlamını da verir. İlkçağda özellikle A. geniculata, aegilopses adı verilen gözde çıkan yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Epitet Latince gözden kaçmış anlamına gelir. Genellikle bir türün, başka bir türe oldukça benzemesi nedeniyle “ayrı bir tür olduğu gözden kaçmış” anlamında kullanılır.

Fotoğrafları

Aegilops neglecta Req. ex Bertol. | Fl. Ital. 1: 787 (1834).

Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.