Site icon Kocaeli Bitkileri

Sternbergia colchiciflora (Tavuk çiçeği)

Tavuk çiçeği

Sternbergia colchiciflora: 16/09/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Sternbergia colchiciflora (Tavuk çiçeği), kış aylarından çiçek açan küçük boylu bir bitkidir ancak nadiren süs bitkisi olarak değer görmektedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Sternbergia

Karanergis

Tanımı

Sternbergia colchiciflora (Tavuk çiçeği) soğanı genellikle 0,5 ila 1,5  cm çapındadır. Yapraklar 3 ila 6 arası sayıda, şeritsi, düzdür ve çiçeklerden sonra görülürler. Sıkapa hayli küçük olup, sadece 1,5 cm uzunluğundadır ve bir bölümü çiçeklenme toprak altındadır. Bırahte 2 ila 4 cm uzunluğundadır. Çiçekler sapsız ve sarı renklidir. Çiçek örtüsü tüpü 1,8 ila 2,7 cm uzunluğundadır ve bölümleri darca ters mızraksıdır. İplikçik çoğunlukla 4 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havası ile Macaristan’dan İran’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Taşlık bölgeler ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle eylül ve kasım aylarında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metre arasındaki rakımlarda Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür. Türü gördüğümüz bölgede yoğun olarak tarım ve piknik faaliyetleri gerçekleşmektedir.

Türkçe adı

Dilimizde tavukçiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 6 Ocak 1761 – 20 Aralık 1838 yılları arasında yaşamış Çekyalı bitki bilimci Kaspar Maria von Sternberg’a adanmıştır. Bitki fosilleri ile ilgili öncü çalışmalara imza atmıştır ve bu nedenle Paleobotani’nin babası kabul edilir. Tür adı Latince Colchicum çiçekli anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçeklerinin Colchicum (acıçiğdem) türlerine, renk bakımından değil ancak biçim bakımından benzemesine işaret eder. Biz bitkiyi, Colchicum micranthum ve Colchicum turcicum ile aynı bölgede ve aynı günde gözlemledik.

Fotoğrafları

Exit mobile version