Site icon Kocaeli Bitkileri

Odontarrhena (Kevke)

Tanımı

Odontarrhena (Kevke) genelde kayalık alanlarda görülen ve teşhisi için çoğunlukla meyvesine ihtiyaç duyulan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Odontarrhena (Kevke) çok yıllık bitkiler ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Gövde sağlam yapılı bir kazık köke sahiptir. Yapraklar tabanda rozet halinde ya da değildir. Bitkilerde verimsiz gövdeler vardır ya da yoktur. Çoğu bölümleri yıldızsı tüylerle kaplıdır. Çiçek durumu bileşik bir yalancı şemsiye ya da nadiren basit bir salkım halindedir. Çanak yapraklar yumurtamsı, yeşil ve zarsı kenarlıdır. Taç yapraklar sarı renkli ve kamamsı kaşıksıdır. Meyve başına iki tohum görülmektedir.

Alyssum cinsi ile hayli yakındır ancak neredeyse dairesel kese ve tek tohumlu hücre yapıları ayrılırlar. Ayrıca ercik iplikçiklerinin dişli uzantılara sahip olması, yumurtalığın her bir bölümünde tek yumurta taslağının varlığı ve salkımların genellikle dallanması ile tipiktirler. Çiçek salkımı genellikle bileşik ve neredeyse şemsiye halindedir. Cinse bağlı türler metalofit olarak bilinir. Bu, metal bakımından zengin olan topraklarda yaşamaya adapte olmuş ve burada toksik etkilere maruz kalmadan hayatta kalabilen ve üreyebilen bitkiler için kullanılan bir terimdir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak günümüzde yayılış alanını genişletmiştir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca erkek diş anlamına gelir. Muhtemelen ercik iplikçiklerindeki dişli uzantıların varlığına dikkat çekilmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version