Site icon Kocaeli Bitkileri

Lepidium spinosum (Dikentere)

Dikentere

Lepidium spinosum: 09/04/2023; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Doğan

Özet

Lepidium spinosum (Dikentere) genelde nemli çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek ya da iki yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Lepidium

Tere

Tanımı

Lepidium spinosum (Dikentere) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tek, üst bölümde dallı, çıplak ya da birkaç dağınık tüylüdür. Taban yaprakları 2 derin teleksi olup bölümleri şeritsi-mızraksı ve sivri uçludur. Gövde yaprakları düzensiz teleksi, üsttekiler şeritsi ve düz kenarlıdır. Çiçek açan dallar gövdenin ortasından tepesine kadar görülür. Taç yapraklar beyaz renkli, 3 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde, dikdörtgensi ve belirgin olmayan biçimde pençelidir. Çanak yapraklar taç yaprakların yarısı uzunluğundadır. Çiçek sapı meyve zamanı 1 ya da 2 mm uzunluğundadır. Meyve dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 2 ila 3,5 mm genişliğinde, uca doğru belirgin biçimde kanatlı boynuzludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar, Levant ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve nemli çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde dikentere adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük pul anlamına gelir ve bu bağlamda ciltte küçük pullara neden olan cüzzamın tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir. Epitet tercihinin nedenini bulamadık, bitkide belirgin dikenli bir yapı mevcut değildir.

Fotoğrafları

Exit mobile version