Site icon Kocaeli Bitkileri

Cardamine impatiens (Sultan kodimotu)

Sultan kodimotu

Cardamine impatiens: 06/05/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cardamine impatiens (Sultan kodimotu) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Cardamine

Acıtere

Tanımı

Cardamine impatiens (Sultan kodimotu) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik ve tüysüzdür. Çok sayıda yaprak görülür. Taban yapraklar rozet halinde ve teleksi bölünmüştür, bunlar yuvarlak loblu 3 ila 11 arası yaprakçık taşır. Gövde yaprakları da teleksi bölünmüştür ve keskince tırtıklıdır. Çiçekler erseliktir. Gövde alt bölümde dalsız ve yaprakçıklar darca eliptiktir. Eğer ki silikula en çok 0,8 mm çapında, yayılıcı ve sıklıkla tek taraflı; bitki tabandan itibaren dallı; yaprakçıklar yumurtamsı ise pectinata. Eğer ki silikula en çok 1 mm çapında, sıkı, tek taraflı değil; bitki alt bölümde dalsız; yaprakçıklar darca eliptik ise impatiens.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika ve Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, tarla ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gölcük ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sultan kodimotu, kına çiçeğimsi köpükotu, acı tere ve çayır köpükotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince sabırsız anlamına gelir ve bu bağlamda meyvenin kendi kendine açılmasına dikkat çekmektedir.

Gıda

Yapraklar ve genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Romatizma tedavi edici, idrar söktürücü ve uyarıcıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version