Site icon Kocaeli Bitkileri

Ajuga genevensis (Çayırmayasılı)

Ajuga genevensis

Ajuga genevensis

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Ajuga reptans ve Ajuga orientalis ile yakındır. A. orientalis’ten daha az yoğun tüylü tüy örtüsü, daha uzunlamasına bırahteler ile ayırt edilir. Yapraklar uzun saplı, ters yumurtamsı, taban yaprakları darca loblu ya da tırtıklıdır. Gövde tüylüdür, diktir ve çiçekler yoğun başak benzeri kümeler halindedir. Çiçekler çoğunlukla menekşe mavisidir ancak zaman zaman pembe ya da beyaz renkli de olabilirler.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Krzysztof Ziarnek’in izni ile kullanılmıştır. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çayır mayasılı ve mavi mayasıl otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boyunduruksuz anlamına gelir. Çanak loblarının iki dudaklı değil de eşit olmasına işaret eder. Tür adı Latince Cenevre, İsviçre anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa australiori” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Solunum yolu rahatsızlıklarını gidermek için çay olarak tüketilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version