Site icon Kocaeli Bitkileri

Ajuga orientalis (Dağmayasılı)

Ajuga orientalis

Ajuga orientalis: 28/05/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Taban yaprakları dikdörtgensi eliptik, alt bölümde daralıcıdır. Gövde yaprakları ters yumurtamsı dikdörtgensi ve dişlidir. Bırahte ters yumurtamsı dairesel, 3 ila 7 arası dişli, çiçekleri aşan ve genellikle mordur. Çanak 6 ila 9 mm uzunluğundadır. Taç 10 ila 13 mm uzunluğunda, alt dudak kremsi beyaz, 3 loblu; üst dudak menekşe mavisi ve iki parçalıdır. Çiçekler baş aşağıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, çalılıklar ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dağmayasılı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boyunduruksuz anlamına gelir. Çanak loblarının iki dudaklı değil de eşit olmasına işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün dağılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Antibakteriyel, antitümör ve yara iyileştirici özellikler vardır. Romatizma, gut, astım, diyabet, sıtma, ülser ve ishal tedavisinde başvurulur.

Fotoğrafları

Exit mobile version