Ziziphora capitata (Anuk)

derleyen:

Tanımı

4 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde basit ya da çok dallı olabilir. Kokulu yapraklar tüylerle kaplıdır. Alt yapraklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 0,8 cm genişliğinde, şeritsi mızraksıdır. Üst yapraklar eşkenar yumurtamsıdır. Çiçekler tüpsü, menekşe, mor ya da pembe taçlıdır. Çiçekler küresel bir terminal halindedir, eşkenar yumurtamsı bırahteler uzanır. Çanak 8 ila 11 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Ortadoğu, Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır, kayalık alanlar ve tarlalarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde anuk, dağ reyhanı ve zatır adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca hünnap taşıyan anlamına gelir. Bağlantıyı tespit edemedik. Bu durumda ya meyveleri benzeyecek ya da tadı benzeyecektir. Tür adı Latince başlı anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder.

Tarihi

Dioscorides 3-94: Yaprakları mercanköşke, gövdesi de yarpuza benzer. Çiçek başı yoktur ancak tepede keskin ve hoş kokulu çiçek salkımları bulunur. Taze ya da kurutularak suyla yaralara uygulanır ancak beş günde bir çıkarmak gerekir. Şarapla birlikte idrar güçlüğü ve fıtık tedavisi için içilir.

Gıda

Yemeklerde çeşni olarak kullanılır.

Fotoğrafları