Site icon Kocaeli Bitkileri

Zinnia (Kirlihanım)

Kirli hanım

Zinnia elegans: 08/07/2021; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Zinnia (Kirlihanım) göz alıcı ve uzun süreli kalıcı olan çiçekleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Zinnia (Kirlihanım) genellikle 10 ila 100 cm büyüyebilen tek yıllık otlar ya da çalı ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ya da yatıktır. Yapraklar gövdede, şeritsi, yumurtamsı ila mızraksı, karşılıklı dizilişli ve genellikle sapsızdır. Kömeçler genellikle ışınsal ve tek başınadır. İnvolukrum çansı, silindirik ila yarı küresel ve 5 ila 25 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 3 ya da 4 sıra halinde 12 ila 30 adet, dairesel, ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi, uzunlukları farklı ve dıştakiler daha kısadır.

Çiçek tablası konik ve paleyalı olup paleyalar sarımsı, sıklıkla kırmızımsı ya da morumsu bezeli, kâğıtsı ila kuruzarsı, ucu yuvarlak ila sivri ve zaman zaman kiremitsi dizilişlidir. Dilsi çiçekçikler genellikle 5 ila 21 adet, dişi ve verimli olup taç sarı, turuncu, kırmızı, leylak, mor ya da beyaz renklidir. Tüpsü çiçekçikler 20 ila 150 adet, erselik ve verimli olup taç genellikle sarı ila kırmızımsı renklidir. Kapçık 3 köşeli ya da düzleştirilmiştir. Sorguç mevcut değildir ya da 1 ila 3 adet kılçık ya da diş benzeri pulludur. Cins Amerika kıtasına özgüdür ancak günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 4 Aralık 1727 – 6 Nisan 1759 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Gottfried Zinn‘a adanmıştır. Bitki bilimci olmasının yanı sıra insan gözünün ilk ayrıntılı anatomisi de o yazmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Zinnia elegans

Kirlihanım

Exit mobile version