Zinnia elegans (Kirli hanım)

Tanımı

Tek yıllık bir bitkidir. 75 cm büyüyebilir. Gövde kıllıdır. Çiçek başları gövdenin üzerinde tektir ve 5 cm çapındadır. Yapraklar 5 ila 10 cm uzunluğunda, 2 ila 4 cm genişliğinde, elsi damarlı, mızraksı ila yumurtamsı, ucu sivri, kenarları düz, sapsız, gövdeye sarılıcı ve karşılıklı dizilişlidir. Filariler birkaç sıralı, ters yumurtamsı, uçları yuvarlak, üst bölümde koyu renkli ve kenarları kirpiklidir. Dilsi çiçekler pembe, kırmızı, mor, sarı ya da beyaz renkli, ters yumurtamsı kaşıksı, 3 cm uzunluğunda, 1 cm genişliğinde ve dış yüzü kıllıdır. Kapçık düzdür ve sorguç görülmez.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Meksika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins 4 Aralık 1727 – 6 Nisan 1759 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Gottfried Zinn‘a adanmıştır. Bitki bilimci olmasının yanı sıra insan gözünün ilk ayrıntılı anatomisi de o yazmıştır. Tür adı Latince zarif anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Türkçe adları

Dilimizde kirli hanım, zinya, kozak çiçeği ve izmit patı adları ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın