Zephyranthes (Zıpçıktı)

The text is about a plant genus called Zephyranthes, belonging to the Amaryllidaceae family and found mainly in the western hemisphere. Their name translates to 'Zephyr's flower', referring to the Greek god, Zephyros. The genus includes bulbous plants with either black or brown tunics. Two specific types are identified in Kocaeli: the pink Zephyranthes carinata and white Zephyranthes candida.

Özet

Zephyranthes (Zıpçıktı) zaman zaman işgalci hale gelen çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Tanımı

Zephyranthes (Zıpçıktı) soğanlı bitkilerden oluşan bir cinstir. Yumrular siyah ya da kahverengi ve gömleklidir. Yapraklar dar, çimen benzeri, çıplak, sapsız, dik ya da kıvrıktır. Sıkapanın içi boştur. Çiçekler yapraksız sıpatanın tepesinde tektir. Çiçek sapı bir kâğıtsı bırahteye bağlıdır. Çiçek örtüsü huni biçiminde, dik ya da eğik, çeşitli renklerde ve uzunlukları eşit olmayan altı lobludur. Çiçekler beyaz, pembe ya da sarı renklidir. Bunların ömrü çok kısadır ancak yağmurlu havalarda art arda yeni çiçekler çıkabilir. Bu durum onların süs bitkisi değerini arttırmaktadır. Ercik altı adettir. İplikçikler çiçek örtüsü tüpünün boğazına yapışıktır. Boyuncuk ipliksi ve üç loblu ya da top başlı tepeciklidir. Kapsül üç loblu ve 3 valflidir. Tohumlar siyah renkli ve genellikle düzleştirilmiştir. Yaprak ve soğanları dâhil olmak üzere cinsin zehirli olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan soğan ve yapraklar tıbbi olarak kullanılmaktadır. Cins Orta ve Güney Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde Eskidünya’ya da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Zephyros’un çiçeği anlamına gelir. Zephyros, Yunan mitolojisinde batı rüzgarı tanrısıdır, güzel kokulu ve baharın müjdecisi bir rüzgar olarak bilinir. Olasılıkla cinse bazı türlerin hoş kokusuna işaret eder. Zephyros aynı zamanda baharın ve çiçeklerin tanrıçası Chloris’in kocasıdır.

Kocaeli’ndeki türler

Zephyranthes carinata

Zephyranthes carinata

Pembe zıpçıktı

Zephyranthes (Zıpçıktı)

Zephyranthes candida

Beyaz zıpçıktı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.