Zephyranthes candida (Beyaz zıpçıktı)

derleyen:

Özet

Zephyranthes candida (Beyaz zıpçıktı) yaz aylarında çiçek açan ve ilimizde özellikle bahçe ve mezarlara dikilen bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Amaryllidaceae

Nergisgiller

Zephyranthes

Zıpçıktı

Tanımı

Zephyranthes candida (Beyaz zıpçıktı) yaprak ayası parlak koyu yeşil renkli ve en çok 3 mm genişliğindedir. Sıpata 2 ila 4 cm uzunluğundadır. Çiçekler diktir. Çiçek örtüsü beyaz renkli, zaman zaman dış yüzeyi pembemsi, neredeyse kaşıksı ve 3 ila 4,5 cm uzunluğundadır. Yaprak benzeri bırahte 1,8 ila 4 cm uzunluğundadır. Çiçek örtüsü tüpü yeşil renkli, genellikle 0,1 ila 0,4 cm uzunluğunda, çiçek örtüsü uzunluğunun 1/4’ünden daha fazla değildir. Tepaller dışa kıvrık değildir. Ercikler ıraksak ve uzunlukları aynı değildir. İplikçikler ipliksi ve 1 ila 1,4 cm uzunluğundadır. Başçık çoğunlukla 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Boyuncuk çiçek örtüsü tüpünden daha uzundur. Tepecik top başlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Brezilya ve Arjantin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir ve ılıman iklim kuşağında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, mezarlık ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde beyaz zıpçıktı ve yağmur zambağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Zephyros’un çiçeği anlamına gelir. Zephyros, Yunan mitolojisinde batı rüzgarı tanrısıdır, güzel kokulu ve baharın müjdecisi bir rüzgar olarak bilinir. Olasılıkla cinse bazı türlerin hoş kokusuna işaret eder. Zephyros aynı zamanda baharın ve çiçeklerin tanrıçası Chloris’in kocasıdır. Tür adı Latince parlak beyaz anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları