Site icon Kocaeli Bitkileri

Zantedeschia (Gelinçiçeği)

Özet

Zantedeschia (Gelinçiçeği), ülkemizde çeşitli renklerdeki çiçek ve yaprakları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Araceae

Yılanyastığıgiller

Tanımı

Zantedeschia (Gelinçiçeği), çok yıllık, yumrulu ya da kısa rizomlu, 60 ila 120 cm arası boylanan, otsu bitkilerden oluşan bir cinstir. Yapraklar uzun saplı, tabanda kılıflı, yaprak ayası basit ve derimsidir. Yaprak ayası mızraksı ila teberis-oksu, sıklıkla rengârenktir. Sıpata ters koniksi ila çansı, beyaz, krem, sarı, pembe, gül ya da mor renklidir. Koçan (spadix) tepeye kadar verimli, erkek ve dişi bölgeleri bitişik, çiçekler tek eşeyli, perigon mevcut değil ve ercikler serbesttir. Çiçek durumu yapraklarla birlikte belirir. Çiçek durumu sapı dik, yaprak sapı ile aynı uzunlukta ya da ondan daha uzundur. Meyve turuncuya da kırmızı renkli olup gagalıdır. Tohumlar dikdörtgensi-elipsoit ya da ters yumurtamsı, sırtta dışbükey ve karında iki olukludur.

Cins güney Afrika’ya özgüdür. Cins, ailenin bir karakteristiği olarak kalsiyum oksalat kristalleri taşıması nedeniyle zehirlidir. Yaprakları bazı bölgelerde pişirilip tüketilmekle birlikte yutulması halinde ağız ve yemek borusunda tahriş ile yanmaya, ayrıca kusma ve ishale neden olur. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 3 Mayıs 1773 – 16 Mayıs 1846 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Giovanni Zantedeschi‘ye adanmıştır. Özellikle Brescia’nın florası ile ilgili yaptığı kapsamlı çalışmaları ile bilinmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Zantedeschia aethiopica

Gelin çiçeği

Exit mobile version