Zannichellia (Sukılı)

Özet

Zannichellia (Sukılı) tuzlu ve acı sularda bulunan, minik çiçekli ve ipliksi yapraklı sucul bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Potamogetonaceae

Susümbülügiller

Tanımı

Zannichellia (Sukılı) tek evcikli (yani erkek ve dişi çiçekler farklı bitkilerde bulunur), tek ya da kısa süreli çok yıllık sucul otlardan oluşan bir cinstir. Rizomlar sürünücü, dalsız ve kök tüyleri tarafından örtülmüş olup 1 ila 2 düğümde bir köklenirler. Kök tek ya da düğümlerde çift haldedir. Gövde dallı ya da dalsız, ince ve uzatılmıştır. Yapraklar almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, 1 ila 3 adet damarlı, çoğunlukla 1 mmden daha az geniş ve şeritsidir. Yaprak kılıfı mevcut değildir ya da çok kısadır. Çiçekler tek eşeyli, tek ya da 1 erkek (staminate) ve küme halindeki dişi (pistillate) çiçeklerden oluşan bir grup halindedir. Erkek çiçekler uzun saplı ve polenleri küreseldir. Dişi çiçekler bir sıpata tarafından çevrilmiş, tek ya da sahte şemsiye halindedir.

Tepecik (stigma) kalkan şeklinde olup kenarları dişlidir. Meyve erikçik formunda olup saplıdır. Tohumlar sarkık olup silindirik bir embriyoya sahiptirler. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. Cinsin tozlaşması dahil tüm döngüsü su altında gerçekleşir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins Nisan 1661 – 11 Şubat 1729 yılları arasında yaşamış İtalyan farmakolog Gian Girolamo Zannichelli’ye adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler