Site icon Kocaeli Bitkileri

Zannichellia palustris (Sukılı)

Zannichellia palustris

Zannichellia palustris: 11/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Zannichellia palustris (Sukılı) sıkı biçimde birbirine dolanmış gövdeleri ile halı oluşturan sucul bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Potamogetonaceae

Susümbülügiller

Zannichellia

Sukılı

Tanımı

Zannichellia palustris (Sukılı) 1 metre büyüyebilen bir bitkidir. Rizomlar ince ve serbestçe dallıdır. Gövde dik, dallı ve yapraksıdır. Yapraklar düğüm başına 1 ila 3 adet, üçlü, karşılıklı ya da almaşlı dizilişli, yeşilimsi kahverengi, neredeyse silindirik ila şeritsi, 5 cm uzunluğunda ve 0,2 ila 1,2 mm genişliğindedir. İplikçik 5 ila 12 mm uzunluğunda, başçık 1,2 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Çiçek durumu sapı meyve zamanı 12 mm uzunluğundadır. Çiçekler neredeyse her zaman 1 erkek ve dişi çiçek kümesi halinde ya da zaman zaman erkek çiçek tek başınadır ve bunlar zarsı bir kılıf tarafından çevrilmiştir. Erkek çiçekler tek erciklidir. İplikçik meyve zamanı uzatılmıştır. Meyve böbreksi, 1,5 ila 3,4 mm uzunluğunda ve 0,6 ila 1,4 mm genişliğinde, hafifçe kıvrıktır. Bu teşhisten emin değilim, çiçek ya da meyve gözlemleyemedim. Stuckenia pectinata türü de olabilir.

Gözlem bilgileri

Bitki halihazırda dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Göl ve derelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır, deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde su kılı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Nisan 1661 – 11 Şubat 1729 yılları arasında yaşamış İtalyan farmakolog Gian Girolamo Zannichelli’ye adanmıştır. Tür adı Latince sulak alan anlamına gelir ve bu bağlamda tür daima su kaynaklarında görülmesine işaret etmektedir.

Bilgi

Zehirli bir bitki olduğu ancak hayvanlarda üreme isteğini arttırmak için kullanıldığı, ayrıca bağırsak kurtlarına karşı kullanıldığı rapor edilmektedir. Özellikle sulak alanların kenarlarındaki çamurlu bölgeleri stabilize etmek için kullanılmaktadır.

Fotoğrafları

Exit mobile version