Site icon Kocaeli Bitkileri

Lolium × brinkmannii (Laz yumakçimi)

Iris spuria subsp. musulmanica

Iris spuria subsp. musulmanica

Tanımı

Lolium giganteum ve Lolium perenne melezidir. Halihazırda bazı kaynaklarda × Festulolium brinkmannii adı ile geçmektedir. Gövde 50 cm ya da daha uzun olabilir. Yaprak ayası 6,5 ila 8 mm genişliğinde, damarların altında seyrekçe tüylü ve kulak tüysüzdür. Çiçek kurulu basit başak benzeri salkım ve terminal başakçık hariç hayli kısa saplıdır. Başakçık 8 ila 13 çiçeklidir. Alt dışkavuz 5 mm, üst dışkavuz 6 mm uzunluğundadır. İçkavuz 8 mm uzunluğunda, kılçığı ise 4 ila 7 mm uzunluğundadır. Başçık 4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki iki farklı türün melezidir. [Harita|Sinonimler] Nemli bölgeler ve kayalık alanlarda görülür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde laz yumakçimi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aldatıcı anlamına gelir. Cinse bağlı Lolium temulentum’un (Delice çim) sarhoş edici etkisine işaret eder. Tür adı Latince D. F. L. Brinkman’a anlamına gelir. Türü ilk toplayan kişidir ancak kişi ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşamadık.

Exit mobile version