Visnaga (Hıltan)

Visnaga (Hıltan) hakkında genel bilgiler.

Özet

Visnaga (Hıltan) genellikle yol kenarı ve tahrip edilmiş alanlarda görülen ve idrar söktürücü özellikleri ile bilinen tek yıllık bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Visnaga (Hıltan) tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde kazık köklü olup 20 ila 80 cm boylanabilir. Yapraklar genellikle 20 cm uzunluğunda, 1 ila 3 arası teleksi ve ters yumurtamsı, eliptik ila şeritsi lobludur. Yaprak sapı 1 cm uzunluğundadır. Bunlar çok sayıda şeritsi ila mızraksı bölümlere ayrılmıştır. Gövde yaprakları 1 ila 2 teleksi ya da üçlü bölünmüştür. Şemsiye bileşiktir. Çiçek durumu sapı 8 ila 14 cm uzunluğudadır ve 2 ila 5 cm uzunluğunda, ince 60 ila 100 adet kolludur. Çiçek sapı 3 ila 13 mm uzunluğundadır. Çiçekler beyaz ya da sarımsı renklidir ve dışta kalan çiçekler daha büyüktür. Meyve yumurtamsı ila dikdörtgensi-yumurtamsı 2 ila 3 mm uzunluğunda ve sıkıştırılmıştır.

Cinse bağlı türler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Yine bazı türleri görünümleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Cins güney Akdeniz Havzasından İran’a kadar olan bölgede özgüdür ancak günümüzde özellikle süs bitkisi değeri nedeniyle Amerika ve Uzakdoğu’ya da yayılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Arapça havuç anlamına gelir. Latince havuç anlamına gelen pastinaca kelimesinden bozulmuş gibi gözükmektedir. Türkçe yaygın adı olan hıltan Arapça kaynaklı bir kelime gibi gözükmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.