Visnaga daucoides (Hıltan)

derleyen:

cins:

Tanımı

Bazı kaynaklarda Ammi visnaga adı ile geçmektedir. 15 cm ila 1 metre büyüyebilir. Kazık kök diktir ve 80 cm kadar uzayabilir. Gövde diktir. Yapraklar 2 teleksi, 18 cm uzunluğunda ve 12 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu kolları 30 ila 150 sayıdadır. Şemsiye uzun saplıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde hıltan, kılır, koşni, daraklıotu, diş hilali, hırhır, hilal otu, kürdan otu, mısır anasonu ve diş otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Arapça havuç anlamına gelir. Latince havuç anlamına gelen pastinaca kelimesinden bozulmuş gibi gözükmektedir. Türkçe yaygın adı olan hıltan Arapça kaynaklı bir kelime gibi gözükmektedir. Tür adı Antik Yunanca Daucus gibi anlamına gelir. Cinsin Daucus cinsi ile yakınlığına işaret eder. Meyve sapları kürdan, tohumları diş temizleyici olarak kullanılır, bitkinin Türkçe adlarının bir bölümünün bununla ilgisi vardır.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklar çiğnenerek ağız kokusunu hoş hale getirir.

Tıp

İdrar söktürücüdür. Meyvelerinden yapılan çay böbrek taşları için kullanılmıştır. Etkili bir kas gevşeticidir. Astım tedavisinde faydalıdır. Dahili olarak alındığında, tohumlar küçük bronş kasları üzerinde kuvvetli bir spazm çözücü etkiye sahiptir. Tohumlar astım, anjin, koroner arteriyoskleroz ve böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları