Özet
Vincetoxicum speciosum (Kara gavurbiberi) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Vincetoxicum speciosum (Kara gavurbiberi) genellikle 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde kadifemsi, dik ya da yatık ve dalsızdır. Yapraklar neredeyse sapsız, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve 4 ila 8 cm genişliğinde, yumurtamsı, tepede küt ila sipsivri ve tabanda yüreksidir. Çiçek durumu saplı ya da sapsız olup 5 ila 15 adet çiçek taşır. Çiçek sapı 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Çiçekler koyu mor ya da neredeyse siyah renklidir. Çanak lobları mızraksıdır. Taç lobları dikdörtgensidir. Meyve 7 cm uzunluğunda, mekiksi ve kaba tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık alanlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 700 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kara gavurbiberi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince zehre galip gelen anlamına gelir. Bitkilerin zehirlenme vakalarında kullanılmasına işaret eder. Diğer çıkarıma göre zehirli urgan anlamına gelir. Tür adı Latince gösterişli anlamına gelir. Türün çiçeklerinin cinsin diğer türlerine göre daha göz alıcı olmasına işaret eder.
Bir yanıt yazın