Özet
Vincetoxicum scandens (Mor gavurbiberi) genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Vincetoxicum scandens (Mor gavurbiberi) gövdesi sarılıcı olup genellikle 2 metreye kadar boylanabilir, alt bölümde çıplak ve üst bölümde kısa havlıdır. Terminal düğümlerarası uzatılmıştır. Yapraklar 12 cm uzunluğunda ve 7 cm genişliğinde, ucu sivri ila özellikle gövdenin üst bölümündekilerde uzunca sipsivri, tabanı yuvarlak ila neredeyse yüreksi, çıplak ya da damarlar ile kenarlarında minikçe kısa havlı, görece ince, üst yüzeyi alt yüzeye göre belirgin biçimde koyu renklidir. Yaprak sapı en çok 15 mm uzunluğundadır. Çiçek talkımları 6 ila 10 adet çiçekli ve görece gevşek dizilişlidir. Çiçek sapı en çok 5 cm uzunluğunda, ince ve çiçeklerin 2 ila 3 katı uzunluktadır. Çanak lobları yumurtamsı mızraksı ve kısa havlıdır. Taç siyahımsı mor renkli ve 4 ila 8 mm çapındadır. Taç lobları dikdörtgensi ve üst yüzeyi belirgin biçimde beyaz cılız tüylüdür. Meyve 8 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğinde, uzun sipsivri uçlu ve çıplaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Doğu Avrupa ile İran arasındaki bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Dağ ormanları ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 50 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde mor gavurbiberi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince zehre galip gelen anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin zehirlenme vakalarında kullanılmasına işaret etmektedir. Diğer çıkarıma göre zehirli urgan anlamına gelir. Tür adı Latince sarmaşık anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sarılıcı yapısına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın