Site icon Kocaeli Bitkileri

Vincetoxicum fuscatum (Gavur biberi)

Vincetoxicum fuscatum

Vincetoxicum fuscatum: 14/05/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik, basit ve özellikle üst bölümde olmak üzere kısa havlıdır. Yapraklar 6,5 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde, alttakiler genişçe yumurtamsı, tepede küt ya da kısaca sivri ve üst yapraklar mızraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 6 arası çiçek taşır ve sapsızdır. Çiçek sapı ince, 6 mm uzunluğunda ve kısa havlıdır. Çiçekler koyu kahverengi renklidir. Çanak lobları mızraksıdır. Taç lobları dikdörtgensi ve tepede küttür. Meyveler 6 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğinde, çıplak ve dardır. Taç loblarının üst yüzeyi çıplak ya da sadece birkaç adet kıvrık tüylü ise subsp. fuscatum; taç loblarının üst yüzeyi beyaz havlı ise subsp. boissieri olarak teşhis edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa, Karadeniz ve orta Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, dere kenarları ve çalılıklarda görülür. Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gavurbiberi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince zehre galip gelen anlamına gelir. Bitkilerin zehirlenme vakalarında kullanılmasına işaret eder. Diğer çıkarıma göre zehirli urgan anlamına gelir. Tür adı Latince koyu renkli anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version