Özet
Vincetoxicum fuscatum (Gavur biberi) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Vincetoxicum fuscatum (Gavur biberi) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dik, basit ve özellikle üst bölümde olmak üzere kısa havlıdır. Yapraklar 6,5 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde, alttakiler genişçe yumurtamsı, tepede küt ya da kısaca sivri ve üst yapraklar mızraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 6 arası çiçek taşır ve sapsızdır. Çiçek sapı ince, 6 mm uzunluğunda ve kısa havlıdır. Çiçekler koyu kahverengi renklidir. Çanak lobları mızraksıdır. Taç lobları dikdörtgensi ve tepede küttür. Meyveler 6 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğinde, çıplak ve dardır.
Anahtar
Aç
1. Taç loblarının üst yüzeyi çıplak ya da sadece birkaç adet kıvrık tüylü subsp. fuscatum
1. Taç loblarının üst yüzeyi beyaz havlı subsp. boissieri
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ile Kazakistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar, dere kenarları ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde gavurbiberi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince zehre galip gelen anlamına gelir. Bitkilerin zehirlenme vakalarında kullanılmasına işaret eder. Diğer çıkarıma göre zehirli urgan anlamına gelir. Tür adı Latince koyu renkli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın