Cezayir menekşesi
Vinca major
Vinca major (Cezayir menekşesi) hakkında genel bilgiler.
Sürgünleri 1 metreye çıkabilir ve geniş alanlara yayılırlar. Her dem yeşildir. Yapraklar parlak yumurtamsı, 2,5 ila 9 cm uzunluğunda ve ila 6 cm genişliğinde, tabanı yüreksi, tepede sivri ya da küt, kenarları kirpikli, yeşil renkli ve derimsidir. Yaprak sapı 5 ila 15 mm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında çıkar ve mor, eflatun ya da beyaz renklidir. Meyve 2,5 ila 3,5 cm uzunluğundadır. Yetiştirilmesi kolay bir türdür. Donlara dayanıklıdır.
Tür adı Latince büyük anlamına gelir. Türün cinse göre en büyük tür olduğuna işaret eder ve Vinca minor ile ayırt edilebilmesi için tercih edilmiştir.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Günümüzde yaygın olarak yer örtücü olarak dünyanın büyük bölümünde kullanılır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Dere kenarı, çalılık ve bahçelerde görülür. Gebze, Derince, Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde cezayir menekşesi adı ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Dikkat!
Yüksek dozda alınırsa zehirlidir. Kabızlık rahatsızlığı olanlar uzak durmalıdır.
Pratik
Sapları sepet yapımında kullanılır.
Tıp
Büzücü, temizleyici, yatıştırıcı, mide ağrısı geçirici ve toniktir. Damar genişletici etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürmede kullanılır. Aşırı menstruasyon, anormal rahim kanaması, vajinal akıntı ve arterlerin sertleşmesinin tedavisinde dahili olarak kullanılır. Vajinal akıntı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve ağız ülserlerine harici olarak uygulanır.




Görüşünüzü Yazın