Vicia tenuifolia (Kır fiği)

derleyen:

Tanımı

100 cm büyüyebilir. Gövde dik, güçlü ve yumuşak tüylerle kaplıdır. Yapraklar çift teleksi, kulakçık tebersi ve iki parçalıdır. Yaprakçıklar 6 ila 13 çift halinde, dikdörtgensi şeritsi, 15 ila 40 mm uzunluğunda ve 2 ila 5 mm genişliğinde, genellikle küt; salkım 15 ila 30 cm uzunluğunda, 20 ila 30 arası çiçekli, yoğun tüylü, çiçeklenme görece yoğun, çiçekler baş aşağı sarkık, meyve eğik dikdörtgensi ve 4 ila 7 arası tohumludur. Çanak kısaca çan biçimindedir. Taç mor, nadiren beyaz, 12 ila 18 mm uzunluğundadır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, orman açıklıkları ve çayırlarda görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kır fiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince ince yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları