Özet
Vicia sativa subsp. nigra (Eşek gürülü) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Vicia sativa subsp. nigra (Eşek gürülü) genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen, tüylü ya da neredeyse çıplak ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, yatık yükselici ya da sarılıcıdır. Yaprakçıklar 4 ila 8 adet çift halinde, 1 ila 4 cm uzunluğunda, 2 ila 15 mm genişliğinde, şeritsi ya da mızraksı ila dikdörtgensi ya da ters yumurtamsı ve nadiren derince dişli kenarlıdır. Sitipüller yarı tebersi, dişli kenarlı ve sülükler genellikle dallıdır. Çiçekler koltuklarda 1 ya da 2 adet ve 14 ila 27 mm uzunluğundadır. Bunlar soluk pembe ila morumsu menekşe, nadiren beyaz, kısa saplı ve nadiren kısa çiçek durumu saplıdır.
Çanak 7 ila 20 mm uzunluğunda, çansı tüpsü, neredeyse düzenli ve havlıdır. Çanak dişleri 5 ila 11 mm uzunluğunda, neredeyse eşit ve şeritsi bizsi ya da mızraksıdır. Meyve 3,5 ila 6,5 cm uzunluğunda, 5 ila 9 mm genişliğinde, şeritsi, hafifçe gagalı, genellikle havlı ve 6 ila 12 adet tohumludur. Tohumlar pürüzsüz, 2 ila 7 mm çapında ve tohum göbeği kısadır. Yaprakçıklar genellikle 1 ila 6 mm genişliğinde, şeritsi ila ters mızraksı ya da dikdörtgensi, zaman zaman eliptik, ucu sivri ya da az girintilidir. Çanak 7 ila 12 mm uzunluğunda, dişleri 2,5 ila 7 mm uzunluğundadır. Taç 14 ila 20 mm uzunluğunda ve bitki ince yapılıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde eşek gürülü adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince ekilen anlamına gelir. Türün antikçağdan beridir insan eliyle yetiştirilmesine işaret eder. Alttür adı ise Latince siyah anlamına gelir. Alttürün olgun meyvelerinin rengine işaret eder.
Bir yanıt yazın