Vicia sativa subsp. incisa (Ekin fiği)

derleyen:

Tanımı

2 metre büyüyebilir. Kökü zayıftır ve fazla derine inmez. Yapraklar 4 ila 6 çift yaprakçıktan meydana gelmiş olup, yaprakçık uçları sivridir. Meyvesi tipik bir bakladır; 6 ila 7 cm uzunluğunda olup, 4 ila 12 arası tohum bulunur. Meyve başlarda tüylü, sonrasında ise pürüzsüzdür. Olgunlaştığında kahverengi ya da siyah renkli olur. Gövde boş, dört köşeli, tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Yapraklar kulakçıklı, almaşlı dizilişli, bileşik, 3 ila 8 arası şeritsi karşılıklı dizilişli, mızraksı, dikdörtgensi ya da kama biçimli, yaprakçıklar iğne uçlu ve 3,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltukları üzerinde tek ya da çift olarak görülür. Taç 1 ila 3 cm uzunluğunda, parlak pembe mor, nadiren beyaz ya da sarı renklidir. Çanak beş lobludur. 10 adet ercik görülür. Karpel tektir. Çiçek kurulu sapsızdır. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar ekilmeden yirmi dört saat önce ılık suda bekletilmelidir. Yaz aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Yaprakçıkların bir kısmı ya da tamamı kesik dişli, tamamı genişçe kamamsı ters yumurtamsı ve taç genellikle tek renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, yamaçlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ekin fiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince ekilen anlamına gelir. Türün antikçağdan beridir insan eliyle yetiştirilmesine işaret eder. Alttür adı ise Latince kesilmiş anlamına gelir. Alttürün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları