Site icon Kocaeli Bitkileri

Vicia peregrina (Kavli)

Vicia peregrina

Vicia peregrina: 01/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Kısa havlı ya da havlıdır. Gövde yatık ya da diktir. Yaprakçıklar 3 ila 7 arası sayıdadır. Yaprakçıklar 5 ila 35 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 5 mm genişliğinde, darca şeritsi, ters mızraksı ya da kamamsıdır. Kulakçık okbaşlı ve üstteki mızraksıdır. Sülük dallı ya da basittir. Çiçekler koyu kırmızı renkli ve genellikle tektir. Çiçek sapı kısadır. Çanak 6 ila 9 mm uzunluğunda ve hafifçe kamburdur. Meyve darca dikdörtgensi ve 3 ila 7 arası sayıda tohum bulundurur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, çalılıklar ve çayırlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kavli, culban ve efek otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince seyyah anlamına gelir. Epitet, genellikle bir türün yaşam alanını hızlı bir biçimde genişletme (işgalci) özelliğine sahip olduğunda kullanılır. İkili adlandırma öncesi adı “Vicia peregrina angustissimis foliis, siliqua lata glabra”dır.

Fotoğrafları

Exit mobile version