Vicia lutea (Sarı bakla)

derleyen:

Özet

Vicia lutea (Sarı bakla) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar başından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Vicia

Fiğ

Tanımı

Vicia lutea (Sarı bakla) genellikle 10 ila 80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çıplak ila kıllı, yükselici, dik ya da sarılıcıdır. 5 ila 10 arası dikdörtgensi yaprakçık çifti ya da şeritsi yaprakçık görülür, bunlar 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Kulakçık ok başlı ya da üçgensi ve 2 ila 3 bölümlüdür. Sülük genellikle dallıdır. Tek çiçek ya da üç çiçekten oluşan kümeler sergiler, taç sarı ya da mor lekeli olup 3 cm uzunluğundadır. Meyve dikdörtgensi şeritsi ila dikdörtgensi ve 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Meyve başına 3 ila 6 arası sayıda tohum bulunur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya ve Amerika’ya da dağılmıştır. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sarı bakla adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince sarı anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Vicia sylvestris lutea, siliqua hirsuta”dır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.