Site icon Kocaeli Bitkileri

Vicia parviflora (Çiçek baklası)

Vicia parviflora

Vicia parviflora: 30/04/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Vicia laxiflora adı ile geçmektedir. 10 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ve sarılıcıdır. Yaprakçıklar 2 ila 3 çift halinde, 6 ila 30 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde, alttakiler kısaca eliptik, geri kalanları şeritsi mızraksı, tepede sivri ila sipsivri; sitipül tebersi ya da ok başı gibi ve sülük basittir. Çiçek sapı yapraktan daha uzun ve 1 ila 4 çiçeklidir. Çiçekler 6 ila 7 mm uzunluğunda, mor ya da leylak renklidir. Çanak 3 mm uzunluğundadır. Meyve şeritsi, 12 ila 19 mm uzunluğunda ve 3 mm genişliğinde seyrek tüylü ila tüysüzdür. 5 ila 7 arası tohum görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Makiler, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çiçek baklası ve gevşek çiçekli fiğ adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince küçük çiçekli anlamına gelir. Türün çiçeklerinin boyutuna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version