Site icon Kocaeli Bitkileri

Vicia hirsuta (Boz fiğ)

Vicia hirsuta

Vicia hirsuta: 13/04/2019; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

70 ila 90 cm büyüyebilir. Gövde ince, genellikle dört açılı, tüylü ya da tüysüz ve sarılıcıdır. Yaprakların ucunda tırmanmayı sağlayan sülükler bulunur. Yapraklar almaşlı dizilişli, sitipüllü, sapsız, 10 çifte kadar yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıklar 2 cm uzunluğunda, çentikli, düz, keskin ya da dişli uçludur. Salkım, sekize kadar çiçek bulundurur. Çiçekler beyazımsı ya da soluk mavi renkli, birkaç mm uzunluğunda ve kısa ömürlüdür. Meyve 1 cm uzunluğunda ve çoğunlukla yoğun tüylüdür. Soluk yeşil ya da siyah renkli olup genellikle iki tohum barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yamaçlar ve makilerde görülür. İl genelinden yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bozfiğ adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Vicia segetum cum siliquis plurimis hirsutis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Tohum, yaprak ve gövde pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version