Vicia grandiflora (Kocabakla)

derleyen:

Tanımı

Havlı ya da neredeyse tüysüz, 20 ila 90 cm boylanabilen, genellikle sarılıcı ve tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar 3 ila 7 çift halinde, 5 ila 30 mm uzunluğunda ve 3 ila 15 mm genişliğinde, ters yumurtamsı ila dikdörtgensi ya da şeritsi, kenarları düz ya da nadiren dişli, ucu sivri ya da az girintilidir. Kulakçık 3 ila 5 mm uzunluğunda, yumurtamsı ila yarı tebersi, uca doğru daralıcı, en alttaki düzensiz biçimde dişlidir. Sülükler dallıdır. Çiçek kurulu sapı kısadır. Çiçek sapı çanaktan çok daha kısadır. Çiçekler tek adet, soluk sarı ila devetüyü renkli, 20 ila 30 mm uzunluğundadır. Çanak 10 ila 15 mm uzunluğunda ve havlıdır. Meyve genişçe şeritsi, 20 ila 45 mm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğinde ve uzun gagalıdır. Tohum meyve başına 8 ila 12 adettir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa ile İran arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve çalılık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koca bakla adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Tür adı Latince büyük çiçekli anlamına gelir. Türün cins özelinde çiçeklerinin iri olmasına işaret eder.

Fotoğrafları