Viburnum tinus (Filburnu)

derleyen:

Tanımı

7 metre büyüyebilir ve 3 metrelik yuvarlak bir taç oluşturur. Yapraklar oval eliptik, karşılıklı dizilişli, 4 ila 10 cm uzunluğunda, 2 ila 4 cm genişliğinde ve kenarları düzdür. Çiçekler küçük, beyaz ya da açık pembe renklidir, 5 ila 10 cm çapında yoğun kümeler oluşturur. Çiçekler kokuludur. Meyvesi koyu mor siyah renkli ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. -12 dereceye kadar dayanıklıdır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar ekim ve kasım aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Makilik, parklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde tüylü kartopu, filburnu ve yabani defne adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince örmek/bağlamak anlamına gelmektedir. Cinsin çit bitkisi karakteristiğine işaret ediyor olması olasıdır. Tür adı Latince çalı anlamına gelir. Normalde bitki laurus ön eki adı ile kullanılırdı. Bu durumda tam çeviri şöyle olurdu: defne çalısı. Meyve durumu defne meyve durumuna hayli benzer. İkili adlandırma öncesi adı “Laurus Tinus sylvestris: trium generum”dur.

Tıp

Yapraklar demlendiğinde ateş düşürücü özelliklere sahiptir. Meyveler kabızlığa karşı müshil olarak kullanılmıştır.

Fotoğrafları