Veronica pectinata (Tarak mavişi)

derleyen:

Tanımı

15 ila 25 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu ve hafifçe tüylüdür. Gövde dallı ve yatık ila yükselicidir. Yapraklar neredeyse sapsız ya da kısaca saplı, ters mızraksı, 10 ila 15 mm uzunluğunda ve 4 ila 7 mm genişliğinde, tabanda uzun kamamsı, kenarları derince testere dişlidir. Çiçek kurulu tek adet, dik, almaşlı dizilişli, 6 ila 25 cm uzunluğunda ve 30 ila 50 arası çiçek bulundurur. Çiçek kurulu sapı 3 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçek sapı 3 ila 7 mm uzunluğundadır ve meyve zamanı diktir. Çanak 3 ila 5 mm uzunluğunda ve 4 ila 5 arası sayıda loblu, loblar şeritsi mızraksıdır. Taç mavi ila menekşe mavisi rengindedir. Kapsül ters yüreksidir ve 4 ila 10 arası sayıda dairesel tohum bulundurur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlarda yayılış gösterir. [Harita] Orman açıklıkları, yol kenarı, kayalık bölgeler ve tarlalarda görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tarak mavişi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Azize Veronica’ya adanmıştır. Cinsin çiçeklerinin Veronica’nın duvağına benzemesine işaret eder. Hristiyan teolojisine göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yüzündeki kan ve terleri silmesi için Veronica kendisine bir mendil uzatır. İsa mendille yüzünü silip geri uzattığında, Veronica mendilde İsa’nın yüzünün belirdiğini görür. Veronica Antik Yunanca orijinlidir ve gerçek resim anlamına gelir. Diğer bir söylenceye göre, Harran kralı Abgar vebaya yakalanır ve elçisini şifa dağıtıcı olarak meşhur olan İsa’ya gönderir. Elçi İsa’ya gelip kralı tedavi etmesini söyler, İsa bunun olamayacağını söylediğinde de en azından resmini yapıp krala götürmek için izin ister. İsa bunu kabul eder ancak yüzündeki nur yüzünden elçinin gözleri kamaşır ve resmi çizemez. Bunun üzerine İsa su ister, su ile yüzünü yıkar, sonra yüzünü sildiği bezi elçiye uzatır. Yüzü olduğu gibi beze çıkmıştır. Tür adı Latince taraklı anlamına gelir. Türün yaprak kenarının tarağı andırmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis oblongis pectinato serratis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları