Veronica officinalis (Oropaçayı)

derleyen:

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı, sürünücü, tüylü ve yeşildir, zemini örten çok sayıda sürgüne sahiptir. Yapraklar karşılıklı dizilişli, kısa saplı, 1,5 ila 5 cm uzunluğunda, 1 ila 3 cm genişliğinde ve tüylüdür. Çiçek kurulu 1 ila 4 arası sayıda, dar, dik, başak benzeri, sıkı ve 15 ila 35 arası sayıda çiçek bulundurur. Çiçek kurulu sapı 2 ila 3,5 cm uzunluğundadır. Çanak 4 lobludur ve loblar şeritsi ila dikdörtgensidir. Taç soluk pembemsi ila leylak mavisi renklidir. Kapsül üçgensi ters yüreksi ve 10 ila 20 arası sayıda tohum bulundurur. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol kenarı ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 900 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çıbanotu ve oropaçayı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Azize Veronica’ya adanmıştır. Cinsin çiçeklerinin Veronica’nın duvağına benzemesine işaret eder. Hristiyan teolojisine göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yüzündeki kan ve terleri silmesi için Veronica kendisine bir mendil uzatır. İsa mendille yüzünü silip geri uzattığında, Veronica mendilde İsa’nın yüzünün belirdiğini görür. Veronica Antik Yunanca orijinlidir ve gerçek resim anlamına gelir. Diğer bir söylenceye göre, Harran kralı Abgar vebaya yakalanır ve elçisini şifa dağıtıcı olarak meşhur olan İsa’ya gönderir. Elçi İsa’ya gelip kralı tedavi etmesini söyler, İsa bunun olamayacağını söylediğinde de en azından resmini yapıp krala götürmek için izin ister. İsa bunu kabul eder ancak yüzündeki nur yüzünden elçinin gözleri kamaşır ve resmi çizemez. Bunun üzerine İsa su ister, su ile yüzünü yıkar, sonra yüzünü sildiği bezi elçiye uzatır. Yüzü olduğu gibi beze çıkmıştır. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün geleneksel olarak tıbbi amaçla kullanılmasına işaret eder. Bitki Avrupa’da Avrupa çayı olarak bilinir, bitki için önerilen oropaçayı muhtemelen bundan muharreftir.

Gıda

Yapraklarından çay elde edilir.

Tıp

Yapraklar ve kökler, değiştirici, büzücü, hafif idrar söktürücü, hafif balgam söktürücü, mide ağrısı giderici ve toniktir. Göğüs ve nefritik şikayetler, hemorajlar, cilt hastalıkları ve yaraların tedavisi için kullanılmaktadır.

Bilgi

Bitkinin muska halinde takılmasının kötü ruhları uzaklaştıracağına inanılırdı.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. İlker SİLO avatarı
    İlker SİLO

    merhaba Veronica officinalis (Oropaçayı)nı nereden buluruz. Tıbbi bitki çayını yapmamız lazım fakat internette bulamadım

    1. Tohumlarını kastediyorsanız online satış sitelerinde mevcut: https://www.google.com/search?q=veronica+officinalis+sale&rlz=1C1CHBD_trTR897TR897&oq=veronica+officinalis+sale&aqs=chrome..69i57j33i160l2.3392j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  2. İLKER SİLO avatarı
    İLKER SİLO

    merhaba ilginize teşekkür ederim.Biraz gec oldu okumam. Tohumlarını değil çay yapabilmek için kurutulmuş halini arıyorum. 15 mayısta Cezayire gitmiştim. Orada resimlerini gösterdim hemen var olduğunu söylediler, gösterdiler ve iki kalitesinden de aldım. Ama emin olamıyorum bunların dogru olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim. Kurutulmuş halini amazondaki resime benzetemedim. İlk kalite dedikleri pirinç tanesi büyüklüğünde mavi renkli diğeri ise tamamen yeşil, sanki sapları gibi, aynı kokudalar. Hoş ve baskın bir kokusu var.

Görüşünüzü Yazın