Site icon Kocaeli Bitkileri

Veronica gentianoides (Kandil çiçeği)

Veronica gentianoides

Veronica gentianoides

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Yer altındaki dallı rizomları vasıtasıyla yayılır. Parlak yeşil yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Yapraklar eliptik biçimli, 2 ila 8 cm uzunluğundadır. Çiçekli gövdeler dalsız, yükselici ila dik ve 5 ila 60 cm uzunluğundadır. Çiçekler beyaz ile mavi renkler arasında olur. Çiçek kurulu 10 ila 50 arası sayıda çiçek bulundurur. Taç koyu ila soluk mavi renklidir. Meyve dairesel ve çok sayıda tohumludur. Tohumlar dairesel ve pürüzsüzdür. Yüksek rakımda iken hayli az gelişir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita] Ormanlık alanlar, nemli çayırlar, alpin çayırlar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ve Gölcük ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kandilçiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Azize Veronica’ya adanmıştır. Cinsin çiçeklerinin Veronica’nın duvağına benzemesine işaret eder. Hristiyan teolojisine göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yüzündeki kan ve terleri silmesi için Veronica kendisine bir mendil uzatır. İsa mendille yüzünü silip geri uzattığında, Veronica mendilde İsa’nın yüzünün belirdiğini görür. Veronica Antik Yunanca orijinlidir ve gerçek resim anlamına gelir. Diğer bir söylenceye göre, Harran kralı Abgar vebaya yakalanır ve elçisini şifa dağıtıcı olarak meşhur olan İsa’ya gönderir. Elçi İsa’ya gelip kralı tedavi etmesini söyler, İsa bunun olamayacağını söylediğinde de en azından resmini yapıp krala götürmek için izin ister. İsa bunu kabul eder ancak yüzündeki nur yüzünden elçinin gözleri kamaşır ve resmi çizemez. Bunun üzerine İsa su ister, su ile yüzünü yıkar, sonra yüzünü sildiği bezi elçiye uzatır. Yüzü olduğu gibi beze çıkmıştır. Tür adı Antik Yunanca Gentiana gibi anlamına gelir. Türün yapraklarının yüzeysel olarak Gentiana (gentiyan) cinsini andırmasına işaret eder. Bitki Joseph Pitton de Tournefort tarafından “Veronica orientalis, erecta, gentianellae foliis” olarak adlandırılmıştır.

Exit mobile version