Site icon Kocaeli Bitkileri

Veronica cymbalaria (Venüs çiçeği)

Veronica cymbalaria

Veronica cymbalaria: 01/03/2024; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde tüylü ve çok dallıdır. Taç 6 ila 10 mm uzunluğundadır. 4 adet beyaz taç yaprak görülür. Çanak 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Meyve 2 ila 4 arası tohum barındırır. Yapraklar düz, eliptik ya da yumurtamsı ve dişlidir. Alt yapraklar karşılıklı, üsttekiler almaşlı dizilişlidir. Bunlar 5 ila 9 arası lobludur. Çiçekler beyaz renkli ve baş aşağıdır. Meyve neredeyse elipsoit ve 4 tohumludur. Tohumlar küresel ve turuncu kahverengimsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, makilik, yol kenarı, kayalık yamaçlar, duvarlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Ocak ve haziran ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde venüsçiçeği ve solgun yavşanotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Azize Veronica’ya adanmıştır. Cinsin çiçeklerinin Veronica’nın duvağına benzemesine işaret eder. Hristiyan teolojisine göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yüzündeki kan ve terleri silmesi için Veronica kendisine bir mendil uzatır. İsa mendille yüzünü silip geri uzattığında, Veronica mendilde İsa’nın yüzünün belirdiğini görür. Veronica Antik Yunanca orijinlidir ve gerçek resim anlamına gelir. Diğer bir söylenceye göre, Harran kralı Abgar vebaya yakalanır ve elçisini şifa dağıtıcı olarak meşhur olan İsa’ya gönderir. Elçi İsa’ya gelip kralı tedavi etmesini söyler, İsa bunun olamayacağını söylediğinde de en azından resmini yapıp krala götürmek için izin ister. İsa bunu kabul eder ancak yüzündeki nur yüzünden elçinin gözleri kamaşır ve resmi çizemez. Bunun üzerine İsa su ister, su ile yüzünü yıkar, sonra yüzünü sildiği bezi elçiye uzatır. Yüzü olduğu gibi beze çıkmıştır. Tür adı Latince zil anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version