Site icon Kocaeli Bitkileri

Veronica chamaedrys (Cancan)

Veronica chamaedrys

Veronica chamaedrys: 22/02/2019; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Rizomları dallıdır. Gövde dik ila yükselici, salgısız havlıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, üçgensi ve tırtıklı, sapsız veya kısa saplıdır. Çiçek kurulu 1 ila 4 arası sayıda, almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, 4 ila 10 cm uzunluğunda ve 15 ila 30 arası sayıda çiçek bulundurur. Çiçekler koyu mavi ve taç dört lobludur. Çiçekler koparıldığında çok hızlı solar. Yapraklar dökülse bile gövde takip eden sezon yine büyür. Çiçekler erseliktir. Meyve ters yüreksidir ve 6 ila 14 arası sayıda tohum barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, çalılık, yol kenarı ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde cancan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Azize Veronica’ya adanmıştır. Cinsin çiçeklerinin Veronica’nın duvağına benzemesine işaret eder. Hristiyan teolojisine göre İsa çarmıha gerilmeye götürülürken yüzündeki kan ve terleri silmesi için Veronica kendisine bir mendil uzatır. İsa mendille yüzünü silip geri uzattığında, Veronica mendilde İsa’nın yüzünün belirdiğini görür. Veronica Antik Yunanca orijinlidir ve gerçek resim anlamına gelir. Diğer bir söylenceye göre, Harran kralı Abgar vebaya yakalanır ve elçisini şifa dağıtıcı olarak meşhur olan İsa’ya gönderir. Elçi İsa’ya gelip kralı tedavi etmesini söyler, İsa bunun olamayacağını söylediğinde de en azından resmini yapıp krala götürmek için izin ister. İsa bunu kabul eder ancak yüzündeki nur yüzünden elçinin gözleri kamaşır ve resmi çizemez. Bunun üzerine İsa su ister, su ile yüzünü yıkar, sonra yüzünü sildiği bezi elçiye uzatır. Yüzü olduğu gibi beze çıkmıştır. Tür adı Antik Yunanca yer meşesi anlamına gelir. Türün yaprak yapısı itibariyle minyatür bir meşe ağacına benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Chamaedrys spuria minor rotundifolia”dır.

Gıda

Yapraklarından çay elde edilir.

Tıp

Çay olarak; sinir sistemi bozuklukları, solunum sistemi, kardiyovasküler sistem ve metabolizma tedavisinde kullanılır. Kan temizleyici ve yara iyileştiricidir. Haricen cilt hastalıkları ve kaşıntı tedavisinde kullanılır. Dahilen; öksürük, astım ve nezleye karşı etkilidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version