Site icon Kocaeli Bitkileri

Verbascum speciosum (Ayı kulağı)

Verbascum speciosum

Verbascum speciosum: 05/05/2019; Yuvacık Barajı; 170 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

50 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde yoğun biçimde kısa tüylü, grimsi beyaz renklidir. Taç 20 ila 30 mm genişliğinde, sarı renkli, kaynaşık, tekerlek biçiminde, kısa tüplü ve beş lobludur. Çanak beş lobludur. Ercik beş adet, iplikçikler sarımsı beyaz tüylüdür. Çiçek kurulu uzun ve başak formundadır. Taban yaprakları kısa saplı, gövde yaprakları sapsız, hafifçe sarılıcı ve kısaca dekürenttir. Yaprak ayası mızraksı ila darca ters yumurtamsı, her iki yüzeyi de yoğun yıldızsı tüylü, grimsi ve düz dalgalı kenarlıdır. Meyve yumurta biçiminde ve 6 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak doğu Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita] Ormanlık alanlar, tarlalar ve steplerde görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde ayıkulağı, zelve, kabalak ve ayı lahanası adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince gösterişli anlamına gelir. Türün gösterişli ve sağlam yapısına işaret eder.

Tıp

Çiçekleri hemoroit ve öksürük, kökleri hemoroit tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version