Verbascum orientale (İbrahimotu)

Tanımı

15 ila 80 cm büyüyebilir. Alt bölümde kısa havlı ila tüysüzce, üst bölümde ise salgılı kısa havlıdır. Gövde silindirik ve incedir. Taban yaprakları ters yumurtamsı, küt, saplı, kabaca dişli ila az teleksi; gövde yaprakları çok sayıda, dikdörtgensi ila yumurtamsı, derin teleksi ila iki teleksi, şeritsi ila dikdörtgensi bölümlüdür. Çiçek kurulu gevşek ve basit salkım halindedir. Bırahte 6 ila 17 mm uzunluğunda, en alttaki derin teleksi, en üstteki şeritsi ve düzdür. Çiçek sapı 1,5 ila 5 mm uzunluğundadır. Çanak 5 ila 7 mm uzunluğunda, lobları mızraksı şeritsi ve sivridir. Taç sarı renkli, 14 ila 20 mm çapında ve birkaç kahverengi noktalıdır. İplikçik sarı tüylüdür. Kapsül elipsoit, 4 ila 7 mm uzunluğunda ve 3 ila 4,5 mm genişliğindedir.

Türkçe adları

Dilimizde ibrahim otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün Avrupa’nın doğusunda görülmesine işaret eder.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, kayalık bölgeler, çalılık ve yamaçlarda görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.