Site icon Kocaeli Bitkileri

Verbascum haussknechtii (Sahil sığırkuyruğu)

Verbascum haussknechtii

Verbascum haussknechtii: 03/06/2018; Uzunkum; 5 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

70 ila 150 cm büyüyebilir. Bitki kaba tüylü ve zamanla tüysüzcedir. Gövde sağlam, silindirik ve çok sayıda dallıdır. Taban yaprakları şeritsi mızraksı, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 4 cm genişliğinde, kütdişçikli, ucu sivri, yaprak sapı 2 ila 5 cm uzunluğunda; gövde yaprakları da bunlara benzer ancak daha küçüktür. Çiçek kurulu çok sayıda ince dallıdır ve dikdörtgesi bir salkım oluşturur, sıkışık kümeler 3 ila 9 arası çiçek bulundurur. Bırahte şeritsi mızraksı ila şeritsi ve sıklıkla kuyrukludur. Çiçek sapı 4 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte miniktir. Çanak 3 ila 5 mm uzunluğunda, beyaz kaba tüylü, zamanla tüysüzce, lobları şeritsi mızraksı ve uçları sivridir. Taç sarı renkli ve 15 ila 20 mm çapındadır. Ercik 5 adettir. Başçık böbreksidir. İplikçik beyazımsı sarı tüylüdür. Kapsül silindirik eliptik ila eliptik yumurtamsı, 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğinde, kaba tüylü ve zamanla tüysüzcedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Bu taksonun Yunanistan’dan da görüldüğüne dair raporlar mevcuttur, dolayısıyla endemik statüsü şüphelidir. [Harita] Deniz kenarında kumluk alanlarda görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Görüldüğü bölgeler yoğun turizm faaliyetlerine sahne olmaktadır. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sahil sığırkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür 30 Kasım 1838 – 7 Temmuz 1903 tarihleri arasında yaşamış Alman eczacı Carl Haussknecht’e adanmıştır. Türü ilk defa o toplamıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version