Site icon Kocaeli Bitkileri

Verbascum densiflorum (Gırç)

Verbascum densiflorum

Verbascum densiflorum: 12/08/2018; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

50 ila 200 cm büyüyebilir. Bitki yumuşak grimsi ya da beyazımsı kaba ve salgısız tüylüdür. Gövde güçlü, silindirik ya da çizgili köşeli ve basittir. Taban yaprakları yumurtamsı ila mızraksı dikdörtgensi, 10 ila 40 cm uzunluğunda ve 4 ila 10 cm genişliğinde, kabaca dişli, yaprak sapı 2 ila 5 cm uzunluğunda; gövde yaprakları belirgin biçimde dekürent, üsttekiler yumurtamsı ila yumurtamsı mızraksı, sipsivri ve testere dişlidir. Çiçek kurulu yoğun, genellikle basit, 2 ila 9 arası çiçek kümeleri halindedir. Bırahte yumurtamsı mızraksı ila şeritsi mızraksı, 15 ila 40 mm uzunluğunda, sipsivri kuyruklu, alttaki dekürent; ikincil bırahte 2 adettir. Çanak 6 ila 12 mm uzunluğunda, lobları yumurtamsı mızraksı ila mızraksı, sipsivridir. Taç sarı renkli, 35 ila 50 mm çapındadır. Ercik 5 adet, 3 adet olan üsttekiler beyazımsı sarı tüylü, alttakiler tüysüzdür. Kapsül genişçe eliptik yumurtamsı, 5 ila 10 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğinde ve yoğun kaba tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kandıra ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde gırç adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince sıkı çiçekli anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder.

Tıp

Çiçekler ve yapraklar yatıştırıcı, antiseptik, büzücü, yumuşatıcı, balgam söktürücü ve yara iyileştiricidir. Öksürük, bronşit, astım ve boğaz tahrişleri gibi çeşitli solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak demlenerek kullanılmaktadır. Zeytinyağlı taze veya kurutulmuş çiçeklerin demlenmiş hali, kulak ağrıları, yaraları tedavi etmek için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version