Site icon Kocaeli Bitkileri

Verbascum bugulifolium (Alaca sığırkuyruğu)

Verbascum bugulifolium

Verbascum bugulifolium: 01/05/2023; Mudarlı; 163 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

15 ila 75 cm büyüyebilir. Bitki yoğun biçimde kısa salgılı ve salgısız tüylerle kaplıdır. Taban yaprakları yumurtamsı olup 25 ila 80 mm uzunluğunda ve 10 ila 30 mm genişliğindedir. Yuvarlak ya da hafifçe açılı gövde üzerinde birkaç küçük yaprak görülür. Bırahte 7 ila 14 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ila şeritsi mızraksı ve düzdür. Çiçek sapı 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak 4 ila 8 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu basit salkım olup her bir çiçek gövdeye kısa bir çiçek sapı ile bağlıdır. Taç 20 ila 35 mm çapında, sarımsı ila mavimsi yeşil renkli ve mor çizgilidir. İplikçikler beyazımsı sarı ve morumsu menekşe renkli tüylüdür. Kapsül yoğun biçimde salgılı ve salgısız tüylerle kaplı olup genişçe elipsoittir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, ormanlık alan ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde alaca sığırkuyruğu ve riva sığırkuyruğu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince Ajuga yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Ajuga (Mayasıl otu) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version