Verbascum blattaria (Tutan sığırkuyruğu)

derleyen:

Tanımı

Ercikler güve antenine benzer. İlk yıl tabanda 40 cm çapında rozet oluşturur ve gövde kısa kalır. Rozet yaprakları ters mızraksı, kenarları derin tırtıklı ve kısa çiçek sapları ile gövdeye bağlıdır. İkinci yıl gövde 150 cm büyür. Bu gövde genelde dalsızdır, yapraklar doğrudan gövdeden uzar. Yapraklar ve gövde koyu yeşil renkli ve tüysüzdür. Çiçekler beş taç yapraklı ve beş erciklidir. Çiçekler 2,5 cm çapa ulaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Bunlar 2 ila 3 hafta sonra çimlenir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde tutan sığırkuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince güve anlamına gelir. Plinius, bitkinin hamam böceklerini kendine çektiğini (haec abiecta blattas), bu nedenle bu ismi aldığını yazıyor. İkili adlandırma öncesi adı “Blattaria lutea, folio longo laciniato”dur.

Bilgi

Güve ve hamamböceği kovucu olarak kullanılır.

Fotoğrafları