Özet
Verbascum bithynicum (Koca sığırkuyruğu) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Verbascum bithynicum (Koca sığırkuyruğu) genellikle 100 ila 150 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Bitki grimsi kaba tüylü ila havlı ve sıklıkla tüysüzcedir. Gövde güçlü, silindirik, çizgili ya da sığca açılı ve dallıdır. Taban yaprakları sapsız ya da neredeyse sapsız, ters yumurtamsı dikdörtgensi, 15 ila 55 cm uzunluğunda ve 5 ila 17 cm genişliğinde, kabaca dişli ya da belirsiz loblu, tabanda kamamsı; üst gövde yaprakları yumurtamsı, yüreksi ya da dairesel kütdişçiklidir. Çiçek kurulu dallı, dikdörtgensi yumurtamsı bileşik salkım formunda ve 2 ila 7 arası çiçeklidir.
Alt bırahteler yumurtamsı, sipsivri, minik dişli, üsttekiler mızraksı ila şeritsi ve düzdür. Çiçek sapı 2 ila 15 mm uzunluğunda, ikincil bırahteler küçüktür. Çanak 2,5 ila 4 mm uzunluğunda, beyaz kaba tüylü ve salgılı tüylü, loblar dikdörtgensi mızraksı ila yumurtamsı dikdörtgensi, sivri ya da mukronattır. Taç sarı renkli, 10 ila 20 mm çapındadır. Ercik 5 adet, iplikçikler menekşe mor tüylüdür. Kapsül 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğinde, yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı ve yıldızsı kaba tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çayırlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde koca sığırkuyruğu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Latince Bitinya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.
Bir yanıt yazın