Valeriana coronata (Taçlı kuzugevreği)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Valerianella coronata adı ile geçmektedir. 6 ila 18 cm büyüyebilir. Yapraklar şeritsi ila mızraksı, 20 ila 30 mm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğinde, üsttekiler sıklıkla az teleksi, kenarları seyrek havlıdır. Brahte 3 ila 4 mm uzunluğunda, kenarları beyaz, kirpiklidir. Çiçekler yoğun küresel küme halindedir. Çanak 6 loblu, loblar üçgensi, çengellidir. Kapçık 5 mm uzunluğunda, topaçsıdır. Verimsiz bölüm çiftleri, verimli bölümlerden daha küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde taçlı kuzugevreği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sağlıklı anlamına gelir. Tıbbi özelliklerine işaret eder. Bazı kaynaklarda bitkinin adını, Claudius Caesar’ın karısı Valeria Messalina’nın doktoru Vettius Valens’ten aldığını aktarmaktadır. Cinsin Türkçe adı olan kuzugevreği muhtemelen cinsin uluslararası adından gelmektedir. Bitkiler örneğin İngilizce’de “kuzu marulu” (lamb’s lettuce) olarak bilinir. Tür adı Latince taçlı anlamına gelir. Türün meyve zamanı çiçek başlarına işaret eder. Özgün tanımda bu “fructi sexdentato” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları